De online verkoop van Nike stijgt zo snel dat een digitale transformatie en uitbreiding van de distributiesite in Ham zich opdringt.

Daarom investeert de sportfabrikant in meer logistieke ruimte en innovatie, waaronder een nieuwe technologie die producten verspreid over 70 voetbalvelden samenvoegt tot één bestelling.

De vestiging in Ham zal het eerste bedrijf van Nike ter wereld zijn dat de technologie implementeert.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits steunt de investering met 2 miljoen euro Superstrategische Transformatiesteun.

"De vestiging in Limburg van het bekende Nike zal als eerste Nike bedrijf te wereld een innovatieve technologie implementeren zodat producten sneller en efficiënter verzameld worden.

Dat is samen met de uitbreiding van de site nodig om de stijgende e-commerce het hoofd te bieden. De investering sluit mooi aan bij de ambities van Vlaanderen op het vlak van digitalisering en innovatie" - Hilde Crevits

Nike is wereldwijd marktleider in de sector van sportschoenen en -kleding. Het staat bekend voor de verkoop van technisch hoogwaardige sportproducten. Onder de noemer 'Nike Europe Holding' verdeelt het vanuit Vlaanderen miljoenen sportschoenen, -kleren en -attributen naar heel Europa en delen in Afrika en het Midden-Oosten.

Zo zijn er in Vlaanderen vijf distributiecentra verspreid over Laakdal, Ham en Meerhout, goed voor meer dan 4.000 werknemers. Het gaat over jobs in de logistieke sector zoals de coördinatie van inkomend transport, opslag en orderverwerking en coördinatie van uitgaand transport.

Door een sterk toenemende online verkoop en groei van de Europese markt, komt de onderneming voor een nieuwe uitdaging te staan: een digitale transformatie van het bedrijf.

Zo is er de nood aan grotere logistieke ruimtes om de online verkoop te kunnen bolwerken, met oog op innovatie om bevoorrading en levering van producten zo efficiënt, snel en correct mogelijk te laten verlopen.

In de zoektocht naar een gepaste oplossing voor het toenemend aantal online bestellingen, komt het distributiegebouw in Ham in het vizier. De site heeft een beperkte opslag- en verwerkingscapaciteit, maar met de mogelijkheid tot uitbreiding.

Wereldwijde primeur in Vlaanderen, goed voor 500 extra jobs

Om de huidige infrastructuur toekomstbestendig te maken kent Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits 2 miljoen euro aan 'Superstrategische transformatiesteun' toe aan de Nike vestiging in de gemeente Ham.

Met de steun zal Nike haar site in Ham uitbreiden voor extra logistieke ruimte met een nieuwe innovatieve technologie: 'sequencers'. Daarvoor investeert de Nike zelf 116 miljoen euro.

"Deze digitale transformatie onderstreept onze toewijding om atleten te bedienen met flexibiliteit, snelheid en innovatie", zegt Kurt Van Donink, General Manager EMEA Logistics Campus, Nike.

"De uitbreiding van ons Court distributiecentrum en de sequencer-innovatie helpen ons om onze consumentenbelofte waar te maken; een gemakkelijke en duurzame service voor alle atleten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, en daarbuiten."

De nieuwe technologie is een eigen ontwikkeld proces waarmee producten die verspreid zitten over de 97 hectare grote site en gelinkt zijn aan eenzelfde bestelling samengevoegd worden.

Want daar waar Nike vroeger vooral grote bestellingen verzorgde om de winkels te bevoorraden, zijn er nu ook veel meer kleinere rechtstreekse e-commerce bestellingen van consumenten.

Zij bestellen vaak verschillende types producten zoals kleding en sportschoenen die verspreid liggen over verschillende locaties in het distributiecentrum. Bovendien verwacht 88% van de Nike-klanten hun bestelling van diverse items aangeleverd te krijgen in één verpakking.

De nieuwe 'sequencers' zullen letterlijk en figuurlijk de draaischijven van de digitale transformatie worden: via continu hoogtechnologische ronddraaiende productielijnen zullen producten individueel gesorteerd kunnen worden.

Op die manier kan Nike verschillende bestellingen of producten van verschillende distributiegebouwen op de maar liefst 97 hectare grote site samenvoegen tot één verzending.

Dat wil zeggen dat producten verspreid over ongeveer 6 voetbalvelden automatisch elkaar zullen vinden op vraag van de consument. Vlaanderen scoort zo een wereldwijde primeur, aangezien de vestiging in Ham het eerste Nike bedrijf ter wereld zal zijn die de technologie implementeert.

De uitbreiding en vernieuwing in Ham is goed voor 500 extra jobs.

Wat is Strategische transformatiesteun (STS)?

Met deze subsidie wil de Vlaamse overheid grote investerings- en opleidingsprojecten aanmoedigen die een transformatie beogen met meerwaarde voor zowel de onderneming zelf, als de Vlaamse economie.

De basissteun bedraagt maximaal 8% van de kost voor investeringen en 20% voor opleidingen.

Alle informatie over dit steuninstrument vind je via www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/strategische-transformatiesteun.